Quantcast
Channel: Liv og Gus i hytte og hus
Viewing all 329 articles
Browse latest View live

Helgøya midt i Mjøsa - "Norges Toscana"

$
0
0
I Norsk Hagetidene sitt nummer fra mai 2013 var det beskrevet en tur i Mjøs regionen planlagt av Hageselskapet. Turen så spennende ut og gjorde sitt til at vi tok en tur til Helgøya på egen hånd. I bladet var øya beskrevet som "insula Santana" - den hellige øya midt i Mjøsa. Norges største innlands øy som har fått tilnavnet "Norges Toscana". Via internett fant vi veien til Skafferiet, en landbutikk med fokus på bakst og matlaging fra bunnen av med sesongens råvarer fra egen gård, Hovinsholm gård, og andre gårder i området. I tillegg solgte de klær, ting til hagen, te, saft, eplesider, syltetøy og alt annet man kan tenke seg. Vi ble fasinert av stedet og kommer gjerne tilbake.
Under epletrærne får man servert nydelige hjemmebakte kaker i romantiske omgivelser! Vi kjøpte Skafferiets egen kokebok og gleder oss til å prøve ut noen av de spennende oppskriftene!
Innbydende inngangsparti
Sjarm ute og inne!



I tillegg til Kafedelen har Skafferiet også laget butikk i stallen på gården. Idyllisk liten tur gjennom skogen.

 
Selve gårdshuset var merket Privat, men man kan tenke seg at der er flott!
Takk for oss. Vi kommer gjerne igjen en annen gang og kan trygt anbefale Skafferiet og Helgøya til andre.

Nå kommer blomstene!

$
0
0
Tvilling roser! Dette er klatreroser som har vært i hagen fra vi kom hit og jeg vet ikke hva de heter. Om noen vet det vil det være fint med en tilbakemelding! Ett forslag er at denne rosen heter "Sympathie"!
Fra samme klatreplantene
 
Peace - flyttet for to år siden. Den er satt noe tilbake, men lever så absolutt fortsatt.
Roser og Spirea vokser i lag.
 
Liljene ved steingarden kommer noe senere enn de andre 
Disse liljene har blomstret lenge nå. Dagliljer - Hemerocallis hybrid
Hvite fenrikshjerter - en staude som også kommer fra den gamle hagen - noe mindre art enn løytnantshjerter. Den blomstrer fra tidlig vår til sein høst.
Porselensblomst - Lewisia Eldora - ny av året!
Klokkebusk

Etter dagens runde i hagen ser jeg til min store glede at tomatplantene kommer med blomster. Etter å ha sådd de ved kjøkkenbenken noe senere enn anbefalt, og etter noen uker i stuevinduene, fikk plantene komme ut på terrassen. De har fått så godt stell som jeg kan gi de og har vokst seg store, men det var nummeret før jeg ga opp å få de til å blomstre. Men, nå altså...
Her skal det komme Kirsebærtomater/Cocktailtomater - forhåpentligvis!!
 

Mitt første møte med Haukebø Gartneri og Hagesenter

$
0
0
Jeg ble invitert med på en dags tur til Molde der vi skulle besøke hytta til søstera mi. I tillegg gikk turen til Haukebø Gartneri og Hagesenter som hun er godt kjent med fra tidligere besøk. Hagesenteret er spesielt kjent for sine fantastiske roser. Historiske roser, Austinroser, Renaissance roser og mange flere. Vi var fire damer på tur og det holdt hardt å få plass til alle rosene vi kjøpte i bilen. Ikke nok med det, jeg tror det kan bli flere turer hit.
Først kjøpte jeg Eglantyne. Den første engelske Austin rosen jeg har plantet i hagen vår. Den dufter fantastisk. 

 
Nydelige knupper -
...som utvikler seg til fantastiske roser!
Den har fått plass i et nytt bed av året.
 
Rundt bedet har vi plantet sølvløk som vi har fått av venner. Spennende å se hvor stor avlingen blir!
 


Jeg kjøpte også ei Renaissance rose, men den står fortsatt i ly under tak og venter til neste gang det blir opplett :-) Her har det vært storm og regn i dagevis. Men, men.. Det er kjekt å ha noe å glede seg til og jeg vet ikke helt hvor den skal få plassen sin enda. Da blir det tid til litt fintenking.

Nina Renaissance - utviklet av Poulsen Roser med samme formål som Austin har med sine engelske roser. Forener gamle rosers blomsterform og gode dufter med nye rosers hardførhet, i tillegg til at de er remonterende. Første kull kom i 1994. 
Her er et lite utvalg av andre roser fra Haukebø Gartneri og Hagesenter. Absolutt verdt ett besøk!











Bilen full av duftende roser!

Ett lite blikk inne i gartneriet!

Rennende vann

Vi kommer nok tilbake :-)

Ny trapp ned til terrassen

$
0
0
Vi fikk satt inn ny skyvedør til terrassen i fjor. Den ligger svært værutsatt til og selv om vi satte inn ny skyvedør første året vi bodde her, så var det helt nødvendig å skifte den ut. Sist valgte vi treramme til tross for gode råd om å bruke aluminium. Denne gangen tok vi hensyn til erfaringen og bestilte aluminium. Så håper vi den varer lenger! Materialet rundt døra måtte også skiftes ut og siden det er trykkimpregnert måtte det få tørke ut til i år før vi beiset det. Og, da måtte vi også lage ny trapp ned til terrassen! Det er arbeid for Gus. Han liker å bygge terrasser og trapper :-).
Denne gangen valgte vi å lage trappa i hele bredden foran skyvedøra, så kan vi også få plass til planter og "pusekatten".
 I tillegg blir trappa mer barnevennlig og fin å sette seg ned på.
Med en god madrass kan den også brukes som solstol.
 Arbeidet skrider frem!
Tar en pause for nå ble det vel mye regn!
Og når trappa var ferdig måtte vi selvfølgelig sitte ute og feire den selv om det var regn, riktignok under markisen!  Bor man på Vestlandet - så gjør man det "på det settet"!

 


Nina Renaissance buskrose

$
0
0
Nina Renaissance er nå vel plassert i hagen. Etter noe fintenking grov jeg opp ett nytt bed i utkanten av hagen mot øst. Der er skillegrensa mot naboen en gammel steingard som vi har fått vite er fredet. Kjempefint, for vi er glad i steinmuren og jeg tenker at den kan bli en fin bakgrunn for roser og stauder, i tillegg til de vintergrønne plantene som vi allerede har plassert der. Solen skinner der store deler av dagen og jorden virker bra, så vi prøver.
Under plantingen knakk en rose av, men den fikk plass i Finn Schjøll vasen og pyntet opp inne!
Jeg brukte spett og spade og fikk hentet frem en stor stein for å dele litt opp mellom rosen og dagliljene!
Her skal komme flere stauder etter hvert.
 


Renaissance rosene er tysk svar på de engelske rosene. Den er drevet frem av Poulsen, med tanke på å beholde den romantiske, duftende rosen og samtidig oppnå at den remonterer. Vårt eksemplar "Nina" ser ut til å være en kraftig plante. Det er en buskrose som kan bli 100 - 150 cm. Den har store fylte blomster og sterk duft. Spennende!
De fantastiske klatrerosene uten kjent navn blomstrer fortsatt. Etter en del leting mener jeg den ligner på "Thats Jazz". Den skal være svært frodig og bli ca 3 m høy, med skinnende mørkt grønt bladverk. Ett annet forslag er "Sympathie".

 Austinrosen "Eglantyne" ser fortsatt ut til å trives!

Ei lita ferieuke på hytta i august

$
0
0
Overraskelsen var stor da vi kom inn på hytta igjen etter noen få ukers fravær. Blomkarser som jeg hadde sådd inne på kjøkkenbenken i mars har jeg fordelt med noen hjemme og noen på hytta. Man skulle ikke tro det var samme opphav. På hytta var bladene så store sist vi var der at jeg hadde gitt opp håpet om blomster, men der tok jeg feil gitt!
Tom Thumb Blomkarse - stor
Planten strekker seg oppover bregnene og  nesten over elven :-)
Neste år må jeg plassere blomkarsen litt annerledes. Gøy at den brer seg utover, men nellik som jeg også satte ned her er totalt forsvunnet under det hele.
Overblikk fra loftsvinduet!
 
Her er Blomkarsen som vokser hjemme på Store-Nørve!!!

Mer fra hagen på hytta

$
0
0
 
Gamle roser gror godt og dekker et område ned mot vannet. Nydelig duft fylles i hele området!


En gammel drøm er å få til noe fint rundt elva som renner gjennom eiendommen vår på hytta. Dette er et prosjekt som ikke er gjort på en dag, men jeg fortsatte litt denne helga. Det vi tidligere kalte for Indianermat vokser svært så villig helt ned i elva. Ikke så lett å holde unna men jeg må bare starte i en ende.
Jeg har saget ned tre Rognebærtrær og rensket området rundt for "Indianergress" uten at det viser godt! Jeg har også gjort et forsøk på å flytte ei krypeine hit. Den hadde ikke god nok plass der den sto. Vet ikke om dette går bra, men det vil vise seg.
 

Prosjekt steingard og området mot øst

$
0
0
Tidlig i vår tok vi tak i kratt og busker som vi har latt vokse utover sine bredder. Mellom oss og nabo mot øst går en steingard som hadde "forsvunnet" under disse vekstene. Tidligere år har vi som regel kommet til seinsommeren før vi har klipt på denne siden av huset. Blant annet sto der et Hyllebærtre som tok morgensolen fra østterrassen. Vår gode nabo saget treet ned, slik at det nå vokser pent opp igjen fra grunnen.

En hekk vokser like ivrig på begge sider av steingarden. I vinter hadde den frosset tilbake og det ble lettere å begrense den.

Denne sommeren har vi brukt denne terrassen svært mye og spist frokosten vår her. En tidlig morgen på østterrassen.
Under terrassen lå opprinnelig plen som etter hvert ble det til en roteplass. Vi bestemte oss for å rydde opp og Gus kjørte utallige tilhengerlass med planker og annet rot til Bingsa avfallsplass. Deretter ville vi bruke sommeren til å grave frem all jorden. Den har vi brukt andre steder i hagen i bed og under busker og trær. Resten har vi liggende i påvente av å bruke i nye prosjekter.
 
 Hyllebærtreet ble saget ned
Sparsomme vekster i vår!
Bregnene får stå. De visner ned hver høst men kommer villig igjen til våren.

Det samme gjelder Lysimachia punc. - Vanlig fredløs.
Nå er all jorden gravd frem og Gus har kjørt til ett par hengerlass med grus og trillet den inn under terrassen. Vi er skjønt enig om at vi ikke skal lagre noe under terrassen i fremtiden og håper at det holder :-)
 Dekker med duk for å slippe ugress!

Det hele oppleves mer ryddig nå, men det kunne jo f.eks.være plass til benk og bord for barn!!!

 


Tomatplantene måtte få komme i hus!

$
0
0
I Ålesund ser det ut til at høsten kommer tidlig. Vinden herjer med blomstene ute og jeg er redd tomatplantene knekker og blir ødelagt. Tar ikke sjansen på det! Vi bar inn den lengste selvvanningskrukka og satte den på gulvet foran vinduet. Venter med den neste til vi ser hvordan dette går. Vi har ikke hatt tomatplanter tidligere, så dette blir et prøveår. Siden jeg var sent ute med såing er det først nå plantene blomstrer for fullt. Bare noen få er i ferd med å bli til tomater.
Starten på noe som kan bli en Cherry tomat, og nå innendørs!
Siden vi skulle ha familien til middag i dag var det fristende å sjekke om sølvløken var klar til innhøsting. Og den var den!
Egenprodusert sølvløk.
Sølvløkene var flotte og smakte nydelig. En stor takk til Helene :-)
Den egenproduserte Petunia Prism Blackberry blomstrer, om enn sent så godt!
Klematisen Jackmani står nå i full blomst. Synd at vinden herjer sånn med den, men den har vært ute for ei høstnatt før! I vår var vi skikkelig spent på om den hadde overlevd vinteren. Alt over bakken hadde frosset ned. Mye stell og god jord fikk den, og plutselig en dag kom spirene opp av jorda. Vi ble glad, for denne har vært her fra vi kom. I tillegg flyttet vi fra noen prakteksemplar av samme sorten der vi kom fra.

Etter å ha fulgt nøye med på værmeldingene valgte vi ut en fin kveld til å grille på terrassen. Vi rakk det før uværet satte inn på nytt.

I "veaskog"

$
0
0
Ved i alle former og fasonger er en av Gus sine store lidenskaper. Jo mer ved han kan hugge jo bedre. Ganske greit når man har en eiendom som Strandli på Vasstranda. Der gror bjørka særdeles villig og det skal mye til å holde skogen i sjakk.. En annen av hans lidenskaper er å tenne bål. Kanskje derfor vi har forholdsvis nye peisovner både på hytta og hjemme, i tillegg til bålpanne og ute peis! Og ved skal stables, og stables om. Jeg er enig med Gus i at en vedstabel kan være reine kunstverket.
Design i vedskjulet på hytta. Slik så det ut etter dager med intens jobbing. Vi var ekstra heldig og fikk overta trær fra noen som ikke har ildsted.
Vedskjulet fungerer og som gjerde mot naboeiendommen.

Koselig med peis!
Hygge med bål i kveldsmørket, både i "Ugnen" og i bålpanna!
Peisen på hytta kan svinges rundt, fra stuedelen til kjøkkendelen. Genialt!
Når vi rydder skog blir det også mye kvister. Jeg ønsket meg en flis kutter, og det har vært et nyttig redskap. Med litt flittig jobbing kan store kvisthauger reduseres til fin dekkbark.

Sporadiske sommerdager

$
0
0
Man tror høsten er kommet, men plutselig er det sommer igjen. Det er det som er spesielt med å bo på Sunnmørskysten. Man vet aldri hvor lenge årstidene varer. Det kan være dager, måneder eller til og med deler av dagen! Spennende! Og herlig når sommeren dukker opp igjen og plantene har overlevd.
Klematisen Jackmanii Superba i fullt flor
Sommerblomster fra Haug gartneri bugner fortsatt!
Blomkarsen er frodig ved bekken på hytta!
Sensommerens dronning Anemone japonica "Honorine Jobert"
Denne har overlevd en tøff byggeperiode med graving og støpning av inngangspartiet. Er vi heldig har vi berget den for fremtiden.
Egenproduserte "Prism Blackberry" Petunia!
Håper på flere fine dager i september..
og håper at sola igjen vil skinne!
 
 
 



Livet i fjæra på Strandli

$
0
0
Mye av gleden ved å være på hytta er livet i fjæra, ved Brusdalsvannet. Elva, vannet, steiner og planter, og utsikten selvfølgelig. Mye å fokusere på når man er ute etter motiv for bilder.
Flotte mosegrodde steiner i naboens brygge!
Utsikt mot vest.
 Utsikt til "hyttenaboer" på nordsiden av vannet
Koselige eiendommer som her, tidligere "Pikespeiderhytta"!
...og Oasen Hageland i Brusdalen!
 

Motor er forbudt på vannet så her ror man, og det blir man jo sprek av.
Eller, vi kan velge å gå tur på fjellet, som her, og se ned på idyllen. Ca.to timers rolig gange fra hytta og vi er på Vasstrandsegga :-)
Høst er også bra.


Fint å sykle på Vasstranda

$
0
0
Når det ikke er like spennende å jobbe med hage er det fint å kunne ta en sykkeltur på hytta. En fin seinsommersøndag syklet vi rundt til andre sida av Brusdalsvannet. Vi må bare innrømme at idyllen er fin der og :-)
Vi rastet og hadde med kaffe og smørbrød. Er vi på tur, så er vi på tur :-)

Vi fant noen fantastiske perler nede ved vannet.
Og flere hytteidyller
I Brusdalen!
Enda strekker vannet seg lenger mot øst. Neste gang må vi sykle lenger.
Tilbake til hytta med kveldskos inne :-)






Høsting av tomater

$
0
0
Tomatplantene har vært et prosjekt for seg selv dette året. Fra jeg sådde frø på kjøkkenbenken i mars, via selvvanningskrukker i stuevindua og til de fikk komme ut på terrassen i sola. Jeg var for sent ute i oppstarten, og forsøkte å berge avlinga med å bære de inn i stua igjen når det så ut som om høsten kom. Det hjalp litt. Plantene blomstret mye og tomater ble grønne og fine!

Men så skulle stua pusses opp! Og da måtte den tømmes for alt, også planter... Så bar det ut igjen. Ikke lett for de stakkars plantene. Det er lunt på terrassen så det gikk forholdsvis bra. Men, til slutt, en dag i september ble det meldt kaldt vær, og jeg tenkte at her må det reddes det som reddes kan. Jeg plukket alle de grønne tomatene og søkte på nettet etter ei oppskrift på syltede grønne tomater. Så det var det. Bedre lykke neste år.
Ikke mye rødt her!

Ligner kanskje mer på stikkelsbær!
Så var det frem med eddik og vaniljestang og mye sukker, her skal det syltes.
Jaja, hva skal man si... Må bare finne ei god anledning til å smake på herligheten no :-)
Så gjensto bare å tømme kassene, vaske og ordne slik at alt er klart til et nytt forsøk neste år. Og ta med erfaringene fra i år. Det ser vi på som et grunnkurs. Stadig optimist??? Åh ja, da :-)

Høsten gjør sitt inntog

$
0
0
Det regner i dag, men merkelig nok var det det som skulle til for at jeg skulle komme meg ut i hagen. Jeg måtte "redde" noen roser og fjerne noen av sommerplantene. Litt luking og fjerning av stygge blader og visne roser.
Ikke særlig glad i regn!
Klatrerosene blomstrer fortsatt men har nok hatt det bedre tidligere i år.
Da trives de atskillig bedre når de får komme inn. Fantastiske roser med ei nydelig duft.
Rosene lyser opp inne når regnet pøser ned ute :-)
Fargen på hekk og trær endrer farge, og jeg må innrømme at jeg syntes det er herlig. Skulle gjerne sett at det ikke ble så mye vind, slik at bladene kunne få henge på noe lenger.
Blankmispelen får tidlig høstfare på,
Sibirkornellen er allerede i ferd med å miste blada. Lykken er at greinene forblir røde og dekorative hele vinteren.
Peonene kom ikke med blomster i år, så da spørs det om jeg har plantet den for dypt i krukka.
Syrintreet lyser fortsatt grønt.
Vi klipte hekken så kraftig tilbake i år at det var spennende om den i det hele tatt skulle komme. Så langt ser det ut til å gå bra.
Naboen sin hekk får fine røde bær på høsten.
....og så er det heldigvis noen trær som fortsetter å være grønn heile vinteren.
 

Høst langs Akerselva

$
0
0

Jeg har vært noen dager på besøk hos vår yngste datter Guro, i Oslo. Hun bor i Nydalen rett ved Akerselva, og siden jeg er spesielt glad i rennende vann og fagre stier, så nyter jeg å gå turer der. Jeg tok med kamera og knipset i vei. Akerselva er helt fantastisk og høstfargene bare nydelig. Oslo åpnet seg på en helt ny måte for oss etter at vi ble kjent i dette området.
Jeg startet turen der Guro bor, rett nedenfor Badebakken i Nydalen.

Barnehager og leikeplasser ligger også i parkene langs elva.
 
Redskaps hus?
Endene trives tydeligvis i området!
Noen steder går elven over i fosser og stryk,
så roer den seg igjen!
Sjarmerende hager langs elva, i tillegg flyter gult løv med vannet.
Benker plassert til rekreasjon
 Med fossende lyder og ro i sinnet
Midtveis på turen min dukker Hønse-Lovise kulturhus opp. Et herlig sted hvor du blant annet kan kjøpe kaffe og vafler samtidig som du får nyte kunst og fantastiske omgivelser, både ute og inne.
Kaffen og vaflene smakte fortreffelig :-)
Ungdommer på sykkeltur og turister fra fremmede land var innom i løpet av kaffepausen min, selv på en vanlig tirsdag formiddag.
Elven virkelig bruser forbi Hønse-Lovises hus.
Høye fossefall!
Heldigvis flott gjerde ved elva her
Vakkert.
 
Så måtte jeg rive meg løs fra dette vakre stedet og fortsette turen mot sjarmerende Grünerløkka! Og det fantastiske elveleiet fortsetter.
Gjennom vakre bueganger går både sti og elv.
Etter hvert nærmet jeg meg hengebrua fra en av Lillebjørn Nilsens fine viser, "Far har fortalt". Teksten kan du lese under.
I inskripsjonen på hengebrua står det skrevet:
100 Mand kan jeg bære - men svigter under taktfast Marsch!
Brua ser solid ut og er det nok også, men når du går over kjenner du i bevegelsene at det er en hengebru.

Er det rart man nyter dette?
Brua med inskripsjon!
Dette må vel være det man kaller et dueslag?
Veien deler seg etter hvert og jeg ble noe usikker, men heldigvis så kan jeg språket, og jeg fikk hjelp til å finne frem til Grünerløkka, hvor jeg tok trikken videre ned til sentrum. En fantastisk tur på en nydelig dag i Oslo, og da kan man gjerne høre sangen:

Lillebjørn Nilsen - Far har fortalt

Far har fortalt om byen slik den var
før bilene fylte våre gater.
Den gang da luften var lyseblå og klar
og fru Karlsen hadde hage med tomater!
Med en sandhaug for de små
der garasjen ligger nå.
Jeg må gå på en asfalt som er kjedelig og grå.
mens mennesket søker sin fremtid.

Men de gamle vil huske allting slik det var.
De fjerne. men de gode gamle dager.
Tenk alle minner som de gamle har:
En togreise og en gammel slager.
Et koselig hus som sto der før. En morsom radio-kåsør.
Alt det som tiden hyller i sitt glemsels-slør
mens mennesket søker sin fremtid.

Ja. tider skal komme. Tider skal forgå.
Mye og mangt skal forandres.
Noe skal vi miste. Annet skal vi få.
Noen berømmes. Andre klandres.
Jeg står her med min gitar.
Så mange tanker som jeg har!
Og jeg tror jeg tenker mest på det som tiden tar
mens mennesket søker sin fremtid.

Men jeg vet en bro som er gammel. brun og stygg.
På den står et skilt der du leser:
«Hundrede Mand kan jeg bære paa min Rygg.
men svigter om de alle marscherer.»
Jeg sier: Hei. kom bli med meg!
For vi kan trenge en som deg.
Og leende barn skal leke i ditt spenn
og slippe små steiner ned i elva.
Mens mennesket søker sin fremtid.
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

Overvintring av uteplanter inne!

$
0
0
Jeg har forsøkt å lese meg litt opp på det med å overvintre planter inne. Vi har foreløpig ikke laget til noen spesiell plass for slik overvintring, så jeg tenker å gjøre et forsøk med å ta noen planter inn i huset. Da forstår jeg ut fra et svar i Norsk Hagetiden at man bør behandle planter med plantevernmiddel før de tas inn. Så, jeg har gått til innkjøp av Provado, både i sprayform og som insekt-pin som skal stikkes ned i jorda i pottene.
Jeg startet med å behandle en Kala. En plante vi har fått i presang av gode venner, og som vi gjerne vil bevare for fremtiden også.
Sånn så den ut da jeg tok den inn. Her må jeg gå løs med saksen.
 

Etter en runde i vaskekjelleren med saks, gaffel, grønnsåpevann, spray og stikkpiller ser den sånn ut. Forhåpentligvis et gode utgangspunkt for videre vekst og blomstring. Og se hva jeg fant............
Dette må vel være frøkapsler. I alle fall satser jeg på det og vil forsøke å tørke de og plante de til våren. Optimisten har troa på dette, i alle fall til det motsatte er bevist :-)
Andre frøsorter er allerede ferdig tørket og skal oppbevares kjølig, tørt og mørkt til neste år.
I første omgang får Kalaen plass i vindfanget, så blir ikke varmesjokket for stort (håper jeg!)

Vakre planter og spesielle trær i Spania

$
0
0
Hagesesongen er stort sett over for i år. Vi har fortsatt noe opprydding å gjøre før snøen kommer, men tok likevel en ferie i Spania i månedsskiftet oktober/november. For første gang har vi tatt ferie i vinterhalvåret og ser at det er en fin tid. Da får vi våren og sommeren hjemme og på hytta, og får likevel nyte sommeren lenger. Ikke minst er temperaturen i Spania på denne tiden helt ypperlig for oss. Og planter og trær er flotte og inspirerende.
I Alicante gikk vi gjennom en lang alle av digre trær. De ser svært gamle ut og for meg ser det ut til å være Oljeplanter. Av samme type som min mor hadde som stueplante i sin tid. Det som imponerte meg var de store "luftrøttene"`


Godt med skygge under store, gamle trær. Vanskelig å tenke seg at storm og regn herjer Mørekysten hjemme.
Fantastiske eksemplar av Bogenvilla vokste i de fleste hager.
Rekkehusbebyggelse i La Zenia med Bogenvilla og Hawairoser som hekk

Fra en koselig uterestaurant i Altea
 
Vi så mye fint i Costa Blanca, som Castillo de Santa Bàrbara i Alicante,
...her sett ovenfra -
- inne i Borgen..
Og nordsida. Kan anbefales!


Inspirasjon i hagen midt i november

$
0
0
Anne fra Moseplassen har oppfordret til å lage dekorasjoner eller lignende og dele resultatet med andre. Materialet som brukes skal være hentet fra naturen og skal ikke være en vanlig blomsterbukett. Kunne vært artig å finne på noe, så jeg tok en runde i hagen for å se etter inspirasjon. Der fant jeg at en del planter fortsatt står i full blomst. Temperaturen var fin og det endte med en god gammel arbeidsøkt i hagen. Og det var på sin plass, for det var mye som skulle ryddes opp før vinteren.
Denne rosen står i ett bed mot vest slik at solen ikke når den før godt ut på dagen. Den har ikke blomstret spesielt mye tidligere i sommer, så det var uventet at den var så fin nå! Jeg har tidligere vurdert å flytte den, men kanskje den skal få stå i fred likevel.
 

Anemone Japonica! Så hyggelig å se at den fortsatt står i blomst.

Buskmure. Denne er lys gul.
Noe her skal vel kunne brukes i en dekorasjon.
Eller kanskje kan vi bruke noe fra vedstabelen? Her får vi prøve å være litt kreativ.
 
Men først må jeg benytte denne fine dagen til å sanke sammen alle tomme potter og redskap. De skal vaskes og sorteres før lagring. Planen er å så diverse planter til våren igjen. Det skal bli spennende, og denne gangen satser vi på å starte tidligere enn i år.
 

Det var faktisk utrolig deilig å stå ute med oppvasken, selv midt i november. Og ideer for neste år strømmet på:-)
Ferdig vasket og sortert, klart for lagring i kjelleren.
Så til sist en liten rest av sommer på kjøkkenbenken :-)
 


Innsanking av dekorasjonsmateriale etter storm

$
0
0
Stormen Hilde herjet her i går og det regnet enormt mye. Grunn god nok til å reise inn på hytta for å sjekke forholda der. Bekken vår kan til tider skifte karakter fra bekk til elv, og vi pleier å følge med om den går over sine bredder. Vi har også et vel stort tuntre på tomta. Alltid litt spennende når vi har ekstremvær. Men alt var vel. Jeg har riktignok aldri før sett Brusdalsvannet så høyt, uten at det skaper noe problem for oss.
Det gamle bjørketreet står fortsatt trygt.

 


Det samme gjelder den stolte Rododendron. Begge har vært ute for ei stormnatt før!

Der ingen skulle tru at nokon kunne bu (og det gjør vi jo heller ikke :-) Vannet går helt opp til vegetasjonen. Heile stranda ligger under vann.
 
Her var nok atskillig mer vann da det sto på som verst.


Men da var tiden inne for å finne materiale til den planlagte dekorasjonen. Og da må jeg si at Vasstranda er rette stedet. Her finner man bark og greiner med mose og skjegg i massevis. Store og små kongler i like så. Jeg hadde med plastposer men måtte leite frem en sekk også. Så det spørs om det ikke må bli en stor dekorasjon dette :-)
Materiale i poser og sekk!
Bark fra en gammel trestubb.
 
Jeg har hentet inspirasjon til dette fra Edle Catharina Norman sin bok "Vintervakkert" om kranser og dekorasjoner, lånt på biblioteket. I tillegg har jeg sett video av Kari, som Anne fra Moseplassen har lagt ut på sin blogg. Nå er spørsmålet om jeg kan få til noe utav dette! Jeg gleder meg.
 





Viewing all 329 articles
Browse latest View live