Quantcast
Channel: Liv og Gus i hytte og hus
Viewing all 329 articles
Browse latest View live

Hengende dekorasjon med lys

$
0
0
Jeg var ute i siste liten for å finne materiale til dekorasjoner og kranser i naturen. I dag kom nemlig snøen. Men er man ivrig nok så tåler man litt kulde, så jeg har vært ute i flere timer for å lage den store, hengende dekorasjonen med lys. Den kunne nok blitt noe mer ryddig, men jeg har jo mulighet til å "stusse" den senere. Nå henger den der i alle fall. Med trapp, hammer og syl sørget jeg for å lage feste i taket på inngangspartiet. Vi har et langt smalt vindu ved siden av inngangsdøra. Innenfor vinduet er hallen. Jeg har hengt dekorasjonen slik at den synes like godt fra innsida som fra utsida.
Hengende dekorasjon av bjørk, sibirkornell, kongler og bær, med lys.

Her er dekorasjonen sett nedenfra.
Materialet jeg har brukt er ei nedblåst grein fra et gammelt bjørketre på Vasstranda. Den er på det nærmeste dekket av "skjegg" og mose. Videre har jeg tatt ei stor grein av den røde Sibirkornellen i hagen hjemme. Jeg liker godt kontrasten mellom den røde greina og resten av materialet. I nabolaget står det flere Lerketrær som har mistet noen greiner i stormen "Hilde". De har også fått plass her. Kongler og bark fra Vasstranda, røde bær fra en hekk i nærområdet er også med. Jeg har sydd det hele sammen med Vikletråd i metall. Lysa er nyinnkjøpte ledlys med to års garanti!
Noen gamle fugler er hentet frem fra juletrepynten, i tillegg til et eple og et hjerte som jeg har sydd tidligere en gang.
Kjøttmeis fra gamle dager.

Dekorasjonen sett fra innsida
Enn så lenge ser det slik ut ved inngangen. Litt tidlig å tenne slike lys, men jeg ser på dette som en prøve :-)
 

Så la snøen seg som et teppe over hagen

$
0
0
Arbeidsbenken ryddet for vinteren.
I går kom snøen til Ålesund. Stor var overraskelsen da jeg trakk fra gardinene og så at landskapet var hvitt. Det er jo ganske naturlig for årstiden, men det kommer like uventet hvert år. Og vakkert er det med det første tynne laget, og lyst blir det og. Dette kan vi gjerne leve med!
Dette er nesten julestemning.

Himmelen er svart men snøen lyser opp i grålysningen.
Litt av løvet sitter fortsatt på Piletreet.
Og Sibirkornellen lyser rødt gjennom snødrysset.
Kaldt ute!!!

Men inne er det lunt. Blad fra Blodbøken vår på hytta. Ha en fin dag :-)



 

Eføykrans og mini granskog

$
0
0
I dag har jeg fått undervisning i kunsten å binde krans. Tusen takk til deg Helene :-) Selve kransen må jeg lage senere når jeg har samlet mer granbar, men nå har jeg lært grunnprinsippene. For å bruke opp materialet vi hadde til undervisningen, så har jeg laget en liten hjertekrans av eføy og sypress. Grunnstammen har jeg kjøpt på Nille.
Sypress og eføy fra hagen og kongler fra Vasstranda.

Siden jeg har samlet en del materialer fra Vasstranda så ville jeg lage en skogbunndekorasjon som kan stå ute. Jeg hadde et lang brett av tre. Det dekket jeg med folie og klippet opp Oasis som dekket hele bunnen, for at dekorasjonen skal få vann. Deretter dekket jeg med mose og stakk ned små grantopper fra en såtegran som vokser i hagen. Dermed fikk jeg en mini granskog.


Minigranskog med skogbunn!
Lav fra bjørk, tyttebærlyng og bregner.
Røde bær fra hekken og ikke helt ekte fluesopp.
Bark fra en bjørkestubb på Vasstranda.
Med mose i bunn.
Og her fikk katten fra Moseldalen være med!
Det "baller" på seg!!!
 

Julerose i trestubb

$
0
0
Jeg var i møte i Hageselskapet nå onsdag, og der var jeg heldig og vant en nydelig, kraftig Julerose! Jeg tenkte at den fortjente ekstra oppmerksomhet så jeg ville lage en krukke av naturmaterialer. Inspirert av både http://atelierkari.blogspot.no/ Atelier Kari og http://Moseplassen.com som begge er opptatt av kranser og dekorasjoner av naturmaterialer.
Julerose i hjemmesnekret trestubb!
Her er planten jeg vant i Hageselskapet!
Jeg dukket ned i kjelleren og hentet frem diverse utstyr. En stor grønn plastpotte, firkantet. En rull hønsenetting og en avbiter.
Plastpotten og hønsenettingen.
Ideen er å lage ei blomsterpotte som forestiller en gammel trestubb. Barken var i ferd med å ramle av en gammel bjørkestamme da jeg fant den ute i skogen på Vasstranda.
Første trinn var å feste hønsenettingen rundt plastpotta. Jeg brukte vikletråd til å feste kantene med. Det er også hønsenetting under potta for at alt skal holde godt sammen.

Jeg saget opp barken i passe stykker og startet å feste de på, en side i gangen. Jeg var heldig og hadde akkurat nok bark til å dekke heile potta.
Jeg puttet på litt blåbærlyng og diverse mose og skjeggrester fra gamle bjørkegreiner, og så var jeg godt fornøyd med dagens innsats :-)
Dette er moro!
 

En fantastisk dag...

$
0
0
Morgenstund med te og skiver
frokost-tv med Blomster Finn...
men, jeg må hente avisa!
På med støvler og ut, med vått hår og Adidasgenser
Og der -
Heile gata er full med små barnehagebarn
på tur med "de voksne"
Er det rette gjengen, spør jeg.
Ja, han kommer der bake, sier Michelle.
Åh du lykkelige tid!
Momor!!! sier Håkon.
Kan man ønske seg mer?

Håkon to år!
 
 

Juleverksted på hytta

$
0
0
I går kledde jeg meg i fullt regnutstyr, tok med diverse hobbyting og reiste på hytta. Der gikk jeg tur i skogen og sanket nytt materiale til min nye hobby. Her blir det flere kranser og dekorasjoner!! Håper noe av det holder til jul :-)
Først måtte jeg sette på ovn og fyre i peisen, for her var det kaldt.
Så var det å gå på tur i skogen. Herlig når man bare er godt kledd. Sortering av "fangsten" ute.
Planen var å lage en julekrans med halmkransen jeg fikk av Helene som grunnlag. Det kan bli litt vanskelig for en nybegynner, så jeg får ta det steg for steg.
Først klipte jeg opp granbar i passe stykker for å ha alt klart til selve bindingen, som jeg hadde lært av Helene. Så var det bare å sette i gang. Begynner oppe og gå med solen hele tiden. Dette stikker bra når det er granbar man bruker :-) Jeg binder med grønn blomstertråd.
 
Her er grunnkransen ferdig. Da begynner fintenking på hva jeg skal pynte den med. Det er jo det som er mest spennende.
Vel hjemme igjen laget jeg en enklere sak. Tre fine greiner av gran, ett par greiner fra Sibirkornell, en grein fra et lerketre, og til sist en liten sløyfe og en bitteliten fugl.

Adventskrans a'la Blomster Finn

$
0
0
Jeg så Blomster Finn lage adventskrans i dag, og han gjorde det ganske likt det jeg hadde tenkt meg i år. Nemlig å bruke materiale som jeg har funnet i naturen. Han påstod at det er for sent å finne kongler og mose i naturen nå, men at det kan man kjøpe. Der tar Blomster Finn delvis feil! På vestkysten av Norge er det i alle fall fullt mulig å finne slike ting. Det er ikke mange dagene siden jeg var ute og sanket både kongler og mose.
Jeg hadde kjøpt inn sølvgrå kubbelys på Nille, litt i stil med fargene i stua. Ett stort fat i grønn krystall skulle være underlag. Her blir det ikke lov å tenne lys uten at vi er til stede i stua!!!
Fatet er ikke helt flatt. Det er håndblåst krystall. Derav litt skjeve lys. Satser på at det går bra siden det er kubbelys.
Noen figurer fra julekassa fikk være med her.
Forberedelser. Ifølge Blomster Finn skal grankvistene klippes på skrå slik at kuttflaten ikke viser.
Koselige alver fra julekassa.

Klar for første søndag i advent. Riktig god helg!

Melodi: No livnar det i lunder
 
Det første lys vi tenner
og skuer mot det blå.
Det første lys vi tenner,
Guds sønn vi venter på.
 
Det andre lys vi tenner,
for Jesus gjør vi det.
Det andre lys vi tenner,
snart får vi stjernen se.
 
Det tredje lys vi tenner,
nå kommer julen snart.
det tredje lys vi tenner,
se stjernen lyser klart.

Det fjerde lys vi tenner,
hør, englesang er nær.
Vi folder våre hender,
for nå er julen her.
(ukjent forfatter)

Dette er den sangen jeg husker best fra adventstiden i min barndom. Nå er det vel mer vanlig med "Så tenner vi et lys i kveld" av Inger Hagerup.


Mosekrans laget fra bunnen av!

$
0
0
Jeg har tenkt ei stund på hvordan jeg best kan få til en mosekrans. Mose har jeg allerede samlet inn. Jeg har sett en ide om å bygge kransen rundt hønsenetting og vått avispapir, så det gjorde jeg i dag.
Mosekrans bygget opp på hønsenetting og vått avispapir.
Jeg la en bunke aviser i bløt. Deretter klippet jeg av et passelig stykke hønsenetting. Det er sånt som Gus har liggende i kjelleren!
 Klippet hønsenettingen av med avbitertang.
Jeg rullet sammen dryppende våte aviser og la de inn i hønsenettingen. Jeg festet nettingen sammen ved i tvinne sammen klippekantene, det gikk helt greit. Man kan også "sy " den sammen med vikletråd.
Jeg formet ringen forsiktig, startet i ene enden og fortsatte rundt til jeg fikk en noenlunde rund sirkel. For å feste endene sammen til slutt brukte jeg vikletråd. Det ble en del søl med vann, men pytt, pytt. Det var fort å tørke opp.
Så startet jeg å feste mosen på ringen ved å vikle grønn blomstertråd rundt og rundt til jeg var ferdig med hele runden.
For å gi kransen et litt røft uttrykk surret jeg hampetau rund kransen også.
Noen kongler festet med streng og noen buketter med granbar. En gullfugl som vi kjøpte på Fretex for kr 5,- og noen gullkuler fra tidligere julepyntede kranser. Blad fra Gauksyre fulgte med mosen.
Så til sist noen røde bær fra hekken.

Liten krans til å gi bort

$
0
0
Jeg skulle i kaffeselskap og ville gjerne ha med noe fra naturen. Det ble en liten krans bygget på en ferdig kjøpt krans med ei sløyfe på!
Krans med materiale fra hagen.
Utgangspunktet var en kjøpekrans med ei sløyfe og et god jul skilt på, kjøpt på en hobbybutikk.
Jeg prøvde meg frem med en gammel juleklokke kjøpt hos Freteks men den klarte jeg dessverre å knuse, så da måtte jeg finne noe annet.
Jeg klippet Sypress og Eføy fra hagen. Sypressen klippet jeg opp i små buketter som jeg surret på kransen med vikletråd ca halve kransen. I den nedre delen festet jeg Eføy. Så fant jeg frem ei lita messingklokke som ikke kan knuse, så den fikk henge i midten av kransen. Til sist knyttet jeg på den hvite sløyfa som fulgte med i utgangspunktet, og festet det hele i en hampetråd.
Sånn!

Mosehjerte bygget opp fra grunnen

$
0
0
Å bygge opp dekorasjoner fra bunnen ga mersmak. Jeg tok frem rullen med hønsenetting igjen og ville nå lage et mosehjerte. Det startet med å klippe av et passe stykke netting. Verktøy er avbiteren.
Det ferdige resultatet!
Hønsenetting!
Jeg klippet av et passe stykke av nettingen. Deretter delte jeg stykket i to. Meningen er nemlig å lage to hjerter av netting. Det ene litt større enn det andre. Deretter brettet jeg nettingen sammen og formet hjerte etter beste evne. De ble litt større enn jeg først tenke, men det ble jeg etter hvert fornøyd med.
To hjerter - ett litt større enn det andre.
Jeg festet de to hjertene sammen ved å knipe klippekantene i hverandre. et par steder brukte jeg vikletråd i tillegg. Så sørget jeg for at det ble litt "luft" mellom de to laga.
Så var det å finne frem alt jeg hadde igjen av mose. Heldigvis ble det nok til å dekke et så stort hjerte.
Om det hadde vært mindre kunne jeg dekket begge sidene og fått et hjerte som kunne henge slik at begge sidene var synlig.
Her er mosen festet til grunnlaget med grønn blomsterstreng!
 
Da var det tid for å feste mosen til grunnlaget. Det gjorde jeg ved å feste grønn blomsterstreng til nettingen i bunnen av hjertet. Deretter tvinnet jeg blomsterstrengen rundt på kryss og tvers til alt var festet.

Dette var gøy, og jeg kunne stoppet her. Nå vil jeg legge dette på gravstedet og derfor vil jeg pynte det litt.
I sine barneår laget Ellen og Guro engler i gips og lakket de. Jeg visste vi hadde en i gull blant  julepynten og leitet den frem. Regner med at mormor ville satt pris på den.
 
Jeg klippet av en grein fra lerketre formet som en del av hjertet og en grein av sibirkornell formet som andre delen av hjertet. Bær fra hekken lyser opp. Litt skjegg fra gamle trær. Og..., til sist Gullengelen!!!

Klart for gravstedet til Bestemor/Bestefar og Mormor/Morfar.
 
Ha en fin dag :-)

Hjertekrans av Peppermyntebusk

$
0
0
I dag var det mildt og fint og snøen er smeltet. Fin dag å være ute. Jeg ville gjøre et forsøk med å lage krans av Peppermyntebusk som vokster i hagen. Den ser ut til å være vintergrønn og har sterkt duftende skudd. Kransen kan kanskje henge i vindfanget om duften ikke blir for sterk.
 
Hjertekrans av Peppermyntebusk og lerk
Peppermyntebusken trives godt på nordsiden av huset og er fin og grønn. Om sommeren har den nydelige, klokkeformede, hvite blomster med lilla tegninger.

 
Grunnlaget til denne kransen er et hjerte som er kjøpt hos Nille. Jeg startet med å klippe små greiner av Peppermyntebusken. Så festet jeg grønn blomsterstreng midt oppe i hjertet, og starter å feste de små greinene ved i tvinne strengen rundt og rundt grunnkransen for hver ny grein, til jeg var kommet helt rundt. Så festet jeg strengen bak på kransen.
For å pynte litt på kransen festet jeg på en grein med kongler som har blåst ned fra et Lerketre i skogen.
Til sist festet jeg en skjør, gammel juleklokke, kjøpt hos Fretex.
Kransen fikk henge i vindfanget en stund, men nå henger den ute. Den dufter godt men kanskje litt i meste laget :-)

Krans av lerk

$
0
0
Greiner av lerketre er dekorative og fine å jobbe med, og jeg ville prøve å lage en krans med lerk som grunnlag.
Kransen har kvister av lerk som grunnkrans!
Jeg startet med å feste to greiner sammen med ståltråd, i den tykkeste enden av greinene.Så tvinnet jeg de tynne endene av greinene rundt hverandre og formet en passe stor krans. Deretter fortsatte jeg å tvinne flere greiner inn, til kransen var passe tykk. Så brukte jeg grønn blomsterstreng og tvinnet rundt hele kransen, og festet til slutt en stålstreng til oppheng.
Denne kransen hadde ikke behøvd mye pynt. Den er dekorativ i seg selv, men siden vi nå går mot jul ville jeg pynte den med litt grønt og rødt.
Jeg sydde et rødt fløyelsbånd på ei sølvfarga julekule som vi har kjøpt hos Fretex, og knyttet det til kransen med ei sløyfe.
Det grønne er Eføy fra hagen og furu med kongler som har blåst ned i stormen.
Så var kransen ferdig.

God helg :-)

Riktig god jul der ute :-)

$
0
0
Julekrans til Ellen
Håkon og mormor laget juledekorasjon i desember 2013 :-)
Håkon pynter med mange Nisser, og lillenissen ble favoritten :-)
Juledekorasjon i gammel jerngryte!
Svibel, mose, kongler, lerk og ett par dumpapper pynter til jul.
 
Vi ønsker alle ei riktig god og fredfylt jul.

Riktig godt nytt år

$
0
0
Gammelnissen med sitt Reinsdyr!
Vi ønsker alle hageinteresserte ett riktig godt nytt år i 2014. Vi ser frem til mye spennende og inspirerende i de forskjelliges hageblogger :-)
Godt nytt år ønsker vi dere fra Liv og Gus i hytte og hus :-)



Hytta på Vasstranda 1. januar 2014

$
0
0
Jeg gikk en frisk spasertur fra Spjelkavik og inn til hytta vår på Vasstranda i dag. 4 km hver vei! Godt å komme ut i frisk luft etter julefeiring.
Ikke mye snø her på berget!
Temperaturen på nordsiden av hytta var ifølge gradestokken 5 + og da er det som vi sier i Ålesund: E har kjent det verre!
Vannet lå speilblankt...
... i begge retninger.
På en sånn dag er det fristende å bare bli der, og starte "våronna", selv om kalenderen sier 1. januar.
Den gamle granhekken mellom nabo mot øst og oss har fått vokse litt for mye de siste åra! Før jul tok vi en av toppene til juletre hjemme. Ikke spesielt vakkert, men vi mener det er litt artig og mye morsommere enn å kjøpe. Vi kunne spart resten av toppene til seinere år, men vi ser at nå må de tas ned alle sammen. Naboen må jo også få litt lys på tomta si!!!
Slik ble toppen etter at den var pyntet, plassert i hallen slik at julegjestene skulle få plass i stua:-)
 
Adventsdekorasjonen måtte gjøres om før jul. Jeg tenkte ikke på at granbar som blir tatt inn i stua i begynnelsen av desember vil falle fra hverandre ganske fort. Så ble det å fylle det grønne glassfatet med våt oases og dekke med mose. Deretter stakk jeg ned noen godt utsprungne roser for å få litt farge. Da står dekorasjonen mye lenger :-)



Mine tre favoritter fra dekorasjonsutfordringen!

$
0
0
Mine tre favoritter fra dekorasjonsutfordringen!
Klikk på overskriften for å se innlegget:

naturdekorasjoner-laant
Jeg setter stor pris på at ett av mine bidrag i utfordringen fra Moseplassen.com ble kåret til en av Anne,s tre favoritter. Jeg ser at hun nå har kommet med en ny utfordring, nemlig å sende ved bilder fra løk eller blomster som spirer i hagen nå :-) Noen som vil bidra?

Utfordring - Vår om vinteren

$
0
0
Anne fra Moseplassen.com utfordrer til å sjekke i hagen om uventede blomster og planter spirer nå, og jammen fant jeg en liten blomst som er helt utsprunget. Riktignok ikke en hageplante, men noe jeg ville tro var en tusenfryd. Nå er dette eksemplaret større og kraftigere en vanlige tusenfryd, så kan dette være noe annet?
Tusenfryd? Eller noe større som ligner?
Usikker på art!!!








Det spirer i hekk, roser og klematis

$
0
0
Fortsatt er det mildt og hekken er langt på vei i ferd med å spire.
Blankmispel - 8. januar 2014
Klatrerosene på sydveggen er godt i gang!

Et par roser har overlevd fra 2013. Jeg velger å kalle denne rosen for "That`s Jazz"
Julerosene har stått i blomst siden november, men her har vi fjuska i faget, for disse kom fra gartneriet i  vinter.
Klematisen Jackmani er også flere mnd for tidlig ute. Også den vokser langs sydveggen. Håper det går bra.
Nå klarte jeg endelig å laste opp bilder noen lunde raskt. Jeg har hatt store problemer med det lenge, og i går stoppet det helt opp. Så kom det gode rådet fra Guro! Last ned ny nettleser! Det gjorde jeg!!! Så nå er det slutt på Explorer. Nettleseren Chrome er tingen!!! For ei lette :-)

Forkultivering av Chilipepper

$
0
0
Jeg besøkte biblioteket for å låne bøker om hage og kom hjem med følgende:
"Det frodige drivhuset", av Inger Palmstierna, utgitt i samarbeid med Det norske hageselskap og Inspirasjon til "Din drømmehage" fra små balkongkasser til store hager, av Tor Smaaland.

Den første er reine læreboka i dyrking av blomster og grønnsaker. Den inneholder gode råd for anskaffelse av drivhus, og svar på de fleste spørsmål en nybegynner kan ha i forhold til såing, forkultivering og prikling. Ei skikkelig "kokebok" i hagestell!

Den andre formidler hagehistorie omtrent tilbake til Edens hage, på en interessant måte. I tillegg har den mange fantastiske bilder fra hager, gamle og nye, store og små, fra alle verdenshjørner (inkl. fra verdens navle: Ålesund). Her er det bare å la seg inspirere. Takk for de offentlige bibliotekene! :-)

Heldigvis leste jeg i "kokeboka" at man kan starte forkultivering i januar, i alle fall når det gjelder Chilipepper, så da er vi i gang.
Tilbake til kjøkkenbenken etter å ha hentet opp Minidrivhus fra kjelleren.
Jeg besøkte et hageland og handlet inn diverse frøsorter, først og fremst Chilipepper Cayenne Long Slim. Og, ... såjord, mye såjord! Her gleder vi oss.
Satser på at noe av dette spirer!
Tar med noen "utklipp" til inspirasjon fra Tor Smaaland sin bok Din drømmehage:

Utsnitt fra "Din drømmehage" fra en japansk hage i Ålesund!

Utsnitt fra "Din drømmehage" fra en  kinesisk hage på Sotra!
Tilbake til hagesenteret
Jeg falt for en liten potte med spirer i. Blir spennende å se om dette blir til noe for hagen.
Håper på lykkelige dager fremover for alle hageinteresserte :-)

Frø fra Gul Valmuesøster

$
0
0
I disse dager leser vi hagebøker, studerer fagområdet på nett og blir strålende fornøyd når tiden er inne for å kunne gjøre noe med det! Jeg leste i Hageselskapets staudebok at det ikke er vanskeligere å dyrke stauder fra frø enn sommerblomster, men at man da gjerne må starte i januar. Yes!!
Ifølge Tommy Tønsberg sår man på samme måte i begge tilfeller, men... Staudefrø skal stå inne i varmen i ett døgn. Deretter kan man sette pottene ut på et skyggefullt sted slik at sola ikke tørker ut jorda. Legg gjerne litt snø over sier han, men her har vi ikke snø, så da så. Ute i kulden får frøet den påkrevde stratifiseringen eller kuldebehandlingen som vekker frøet fra dvalen. Dette skal jeg forsøke.
Solen skinte i dag og det var fristene å starte jobben ute. 
Jeg hentet opp reine potter fra kjelleren og fylte de med såjord, før jeg bar det hele inn på kjøkkenbenken. Dette hjørnet på eiendommen vår er forresten et svært hyggelig sted som vi har større planer for. Det skal jeg komme tilbake til senere.
I høst samlet jeg inn forskjellige frø. Et av de var frø fra Gul Valmuesøster og det er disse jeg sådde i dag.
Vår valmuesøster har en lysere gul farge.
Gus ordnet med merkingen :-)
Så skal dette få stå på kjøkkenbenken ett døgn.
I morgen plasserer vi det ute på en dertil egnet plass. Det er anbefalt å ha netting over slik at smådyr ikke ødelegger opplegget! Spennende å se hvordan dette går. Er litt optimist, for nå spirer Chilien jeg sådde den 16. januar :-)

Viewing all 329 articles
Browse latest View live